torsdag 1. oktober 2009

Norsk lekse til torsdag 01.10

Tøm teksten s.94:

1. Episk dikting er oppdiktede fortellende tekster. Episk dikting forteller historier. I en episk tekst er det alltid en forteller eller en fortellerstemme som fører ordet. Episke tekster inneholder én eller flere hendelser. Det er vanlig med personer eller andre vesener som for eksempel dyr eller fantasifigurer i episke tekster. Eksempler på forskjellige typer typer epikk er: eventyr, roman, novelle, saga og myter.

2. Forskjellen på novelle og roman:
Novelle: Roman:
- ofte kort - ofte veldig lang
- få personer - mange personer
- få hendelser - mange hedelser
- få skildringer - grundige skildringer
- få sentrale situasjoner - omfattende handling
- ofte åpen slutt - ikke åpen slutt

3. Ordet novelle kommer fra italiensk og betyr "nyhet". Opprinnelig var novelle navnet på tekster som var overraskende eller dramatisk.

4. Myter er fortellinger om hvordan en kan forstå verden og tilværelsen. Det er en type fortelling om guder og helter. De har usanne forestillinger om personer og fenomener. Myter sier mye om hvordan det er å være menneske, og hvordan det er å leve.

5. Forskjellen på forfatter og forteller er at forfatter er et levende menneske som sitter å skriver(den som skriver boken), mens fortelleren er den som fører ordet og snakker til oss i teksten. Ett av de viktigste valgene en forfatteren gjør, er å bestemme seg for hvem som skal fortelle historien.

6. En fast personal synsvinkel er en synsvinkel som er knyttet til en av personene i en tekst. Synsvinkelen kan ligge fast hos én person, men den kan også skifte mellom flere. Fortelleren kan gå inn i hovedpersonens tanker og følelser.

7. Eksempler på ulike fortellere:
Jeg- forteller- deltar i historien
Autoral forteller- deltar ikke i historien
Refererende forteller- observerer kun personene og omtaler det som skjer
Allvitende forteller- obseverer personene fra utsiden og ser inn i tankene deres

8. Begrepet kronologi betyr at tekstene blir først fortalt med det som skjedde først og sist fortalt med det som skjedde sist. Altså at tekstene blir fortalt i kronologisk rekkefølge. Men det er ikke uvanlig å bryte kronologien.

9. Spenningen i en novelle er vanligvis bygd opp i slutten av teksten; ved at handlingen bygger seg opp mot et høydepunkt, gjerne med en overraskende slutt.

10. Det som menes med in medias res er at man går rett på sak.I begynnelsen av en tekst gjelder det å fange interessen til leseren holde på den. Derfor er det lurt med en in medias res i begynnelsen av en tekst for å få oppmerksomheten til leseren med en gang.

11. Skildring er en slags pause i handlingen. Fortelleren går nærmere inn på personene og miljøet. Skildringer er beskrivelser. Eksempel: Eplet er rundt, blankt og rødt.
Scenisk framstilling er når fortelleren viser hva som skjer, i stedet for å kommentere eller beskrive. Eksempel: Hun ble rød som en tomat i ansiktet og ville bare synke ned i jorden.

12. Forskjellen på direkte og indirekte personkarakteristikk:
Direkte personkarakteristikk- er når fortelleren beskriver eller kommenterer en persons karaktertrekk og utseende.Indirekte personkarakteristikk- viser karaktertrekkene til personene gjennom det de gjør og sier.

13. Å tolke en tekst er å forstå innholdet og meningen i en tekst. Det er veldig individuelt hvordan man tolker en tekst, man kan tolke tekster helt forskellig fra andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar